Foredragsemner
Børnesyn
Synet på barnet har udviklet sig gennem tiden, og der tales ofte om et moderne børnesyn, som står i modsætning til et gammelt børnesyn. Hvad betyder de forskellige børnesyn, og hvordan påvirker et moderne børnesyn vores opdragelse og fællesskaber? Ved siden af begge disse børnesyn står et kristent blik på mennesket og på barnet, men hvad har det at byde ind med, og hvad kan et kristent perspektiv betyde for opdragelse, dannelse og fællesskab i vores tid?
Foredraget holdes af:
Generationsmøde
Vi er påvirket af den tid, vi lever i, men også af den tid, vi er vokset op i. Derfor ser verden ikke helt ens ud med unges, børnefamiliers og bedsteforældres blik. Det gælder også forholdet til kirke og tro. Vi dykker ned i forskelle mellem generationerne og forsøger at skabe forståelse for dem, der ikke er som os selv.
Hvordan giver vi fx plads til en generation af unge, som gerne vil bidrage og som søger relation til voksne, men finder det svært at byde ind og få plads i kirkens etablerede rammer? Vi stiller skarpt på kirkens gode budskab til alle generationer, og taler om, hvordan vi bedst formidler det og finder vej sammen i fællesskab.
Foredraget holdes af:
Påvirkning med respekt
Vi kan ikke undgå at påvirke hinanden. Vi påvirker fx børn og unge i hjem, skole og kirke – og de påvirker os. Men hvordan gør vi det på en god måde, så børn og unge møder voksne, der vil dem noget, men som samtidig har respekt for dem? Foredraget bygges op om en model for påvirkning med respekt.
Foredraget holdes af:
Opdragelse med kristne værdier
Der er mange påvirkninger, der præger os og vores børn i dagligdagen. Hvordan sikrer vi, at vores kristne tro og værdier får plads og indflydelse på os og vores valg i hverdagslivet og familielivet? Foredraget lægger op til vigtige refleksioner om, hvordan vi udlever vores værdier i hverdagslivet i familien og sætter troen på dagsordenen.
Foredraget holdes af:
Ungefællesskab og ungdomskultur
Et samtidsanalytisk blik på ungdomskultur og ungefællesskaber: Hvad kendetegner ungefællesskaber i dag, og hvordan hjælper vi vores unge i dannelsen af fællesskaber? Hvilke pædagogiske skridt kan vi som voksne tage for at styrke fællesskaberne og den enkeltes ståsted?
Foredraget holdes af:
Barnetro
”Jeg har min barnetro”. Sådan siger vi indimellem – som en understregning af, at vi tror på noget, der er dybt rodfæstet i os, eller måske som en markering af, at vi ikke ønsker for mange forandringer og forstyrrelser i vores tro. Men hvad betyder barnetroen egentlig? Hvordan ser troen ud fra et børneperspektiv – og hvordan udvikler troen sig gennem livet? Det vil vi se nærmere på med input fra både litteraturens, psykologiens, pædagogikkens og teologiens verden i dette foredrag med plads til refleksion. Foredraget tager udgangspunkt i en litterær analyse af skønlitteratur om barnetro og livsanskuelse og knytter teorier om barnetro og trosudvikling op på de litterære input.
Foredraget holdes af:
Nåde for forældre
Der er pres på forældrerollen i vores tid. Stærke idealer knytter sig til livet som forælder, og mange forældre føler, at de alene er ansvarlige for deres børns udvikling, identitet og plads i verden. Vi vil se nærmere på forældrerollen i tiden og tale om, hvordan vi som kirke kan lette noget af byrden på forældrenes skuldre. Har kristendommen nogle perspektiver på mennesket og forældrerollen, som kan være med til at sætte forældre fri?
Foredraget holdes af:
Børn med livsmod
Flere børn og unge kæmper med mistrivsel. Tilbagevendende statistikker fortæller os, at problemet vokser, og det samme siger vores erfaring. Denne aften vil vi se på nogle af problematikkerne bag den voksende mistrivsel, og forholde os til, hvordan vi kan være med til at skabe mod på livet hos vores børn og unge. Hvad er sammenhængen mellem sårbarhed og livsmod, og hvordan kan kristen tro være en ressource til at skabe mod på livet?
Foredraget holdes af:
Kristen familie i kønsdebattens tid
For mange, der ikke føler sig tilpas i deres fødekøn, starter denne oplevelse allerede i barndommen. Det rejser imidlertid nogle vanskelige spørgsmål for kristne forældre: Skal man bekræfte barnet i dets kønsidentitet? Sige fra? Vente og se? Og hvilken rolle bør køn i det hele taget spille i vores opdragelse? I dette oplæg vil vi fordybe os i nogle af vor tids største dilemmaer – og det er også relevant, hvis man ikke har transkønnede børn!
Foredraget holdes af:
Skabt som mand og kvinde og…?
I dette oplæg skal vi stille de store spørgsmål: Hvad er køn? Hvad siger Bibelen, og hvad er det for nogle tanker, der er slået igennem de senere år? Formålet vil være at hjælpe os til at tage kvalificeret stilling til de mange debatter, der foregår i denne tid med både bibelsk integritet og kærlighed til de mennesker, der ikke trives i snævre kasser for mænd og kvinder.
Foredraget holdes af:
Kristen institution i kønsdebattens tid
Kristne friskoler, efterskoler, højskoler og kirker oplever i stigende grad at transkønnede børn og unge indgår i deres fællesskaber. Det er en gave, men det stiller også institutionen med en opgave: For skal de sove på drenge- eller pigeværelser? Kan de selv vælge omklædningsrum, navn og stedord? Og hvordan kan man kommunikere sine holdninger på måder, som både er tro mod institutionens værdier, og behandler alle elever med ligeværd og respekt uanset kønsidentitet? Det vil vi se nærmere på i dette oplæg.
Foredraget holdes af:
Konflikter i familien. Børn – og forældres – store følelser på spil
Konflikter i familien er drænende og opslidende for alle parter. Udover stemningen og ubehaget mens det står på, skaber det for mange forældre også hurtigt en tvivl. En tvivl om forældrerollen, om samarbejdet i parforholdet og om egne grænser som menneske.
Oplægget ønsker at stille skarpt på alt det der går i gang af egne opvækstvilkår, samfundsnormer, følelser og længsler, når vi i familien kommer i konflikt, i håb om at nuancere billedet og dermed hjælpe forældre til at tage ansvar uden samtidig at blive tynget af skyld og skam.
For konflikter er ikke kun dårlige, og det er muligt at bevare en ligeværdig relation i familien, selvom vi er uenige og oplever tingene forskelligt.
Foredraget holdes af:
Dannelsen af børn og unges identitet og selvværd
Der er nok af ting i samfundet i dag, der afkræver succes, præstation og selvstændighed. Vi skal selv være herre over vores eget liv og vores succes. Er der noget, der er svært og smertefuldt, må vi ændre det, så vi kan få det bedre og igen præstere.
Det er ind i denne kultur, vores børn og unge skal danne deres identitet og konklusioner om sig selv. Det er ind i denne kultur, de skal få en fornemmelse af deres værdi som menneske, og kunne bevare den også når de laver fejl eller ikke slår til.
Oplægget ønsker at sætte fokus på nogle af de processer, der er i spil i hjem, skole eller kirke, når børn og unge skal finde deres vej og deres fornemmelse af sig selv. Hvordan støtter og hjælper vi dem bedst i dette, så der også bliver plads til fejl, sårbarhed og mod til at læne sig op ad andre.
Foredraget holdes af:
Relationsdannelse – hvad er vigtigt i mødet med vores medmennesker?
I forskellige brancher, hvor arbejdet består af samspil med andre mennesker, bliver det at skabe relation og kontakt en afgørende kompetence. Særligt der hvor vores kontakt med andre har betydning for den andens læring, trivsel eller udvikling. Hvad er relationsdannelse egentlig, og hvordan formår vi at skabe en ligeværdig kontakt med andre – børn, unge eller voksne? Oplægget sætter fokus på, hvordan man kan være et afgrænset, professionelt menneske samtidig med, at man bruger sin relationskompetence.
Foredraget holdes af:
Trivsel og egenomsorg i arbejdet med mennesker
For mange professionelle der arbejder med mennesker, og hvor opgaven er at hjælpe og støtte andre i livet, er der en øget risiko for stress, angst og depression. I arbejdet med mennesker er vores vigtigste værktøj: os selv. Derfor giver det mening at have opmærksomhed på, hvad der skaber trivsel for den enkelte, og hvordan man viser sig selv omsorg, når man skal tåle og rumme mange andres behov, smerte og lidelse. Hvordan bruger vi os selv uden at overforbruge os selv?
Oplægget ønsker at skabe refleksion over, hvad der kan være faresignaler, og hvordan det er muligt at afgrænse sig selv, så der er kræfter, kapacitet og omsorg til et langt arbejdsliv. Hvordan ser egenomsorg ud, og hvad kunne stå i vejen for, at vi får den implementeret i hverdagen?
Foredraget holdes af:
KPI tilbyder en bred vifte af foredrag og undervisning
KPI tilbyder foredrag til bl.a. kirker, foreninger og skoler. Emner og typer af medvirken kan aftales med os fra sag til sag. Tag frimodigt kontakt til KPI og find ud af, hvad vi kan tilbyde, som kommer jeres behov i møde. Under fanen Foredragsemner ses en række forslag til emner.
Se også foredragsfolderen, som er særligt udviklet til kirker.
Priser
KPI tager honorar for foredrag og undervisning. Dette er med til at sikre KPI’s drift. De vejledende priser for foredrag er:
- Skoler og kirker mv.: 6700 kr.
- Foreninger mv.: 2900 kr.
Hertil kommer transport. Ved kørsel i bil anvendes statens høje takst.
Du er altid velkommen til at tage kontakt for at tale om muligheder og priser også i forbindelse med andre typer arrangementer som pædagogisk dag eller medarbejdersamlinger.
Book foredrag
Klik på knappen nedenfor og udfyld formularen med dine/jeres ønsker for at booke et foredrag eller undervisning fra KPI.