Frimodigt forældreskab

Forældre oplever et stort ansvar for deres børns trivsel, udvikling og fremtid, og der lægges høje idealer ind over forældreskabet, som kan gøre forældre usikre på, om de gør det godt nok. Vi mener, at et kristent perspektiv på menneskelivet og forældreskabet er frisættende og nådefuldt, og med projektet ”Frimodigt forældreskab” ønsker vi at tilbyde ressourcer til forældre, der kan give vejledning og opmuntring til et frimodigt forældreskab.

Projektet er et samarbejde mellem Evangelisk Luthersk Mission, Luthersk Mission, Indre Mission, Børne- og Ungdomsoase og Kristent Pædagogisk Institut (KPI) med forankring i KPI.

Far med bare tæer, som krammer datter

Tilbud om samtale og vejledning

Måske kan du have glæde af at tale med en anden om at være forælder. Vi tilbyder gratis vejledning og samtale med Frederik Berggren Smidt, som er familiekonsulent i Evangelisk Luthersk Mission, far til voksne børn og forfatter til bogen ”De gode (nok) forældre”.

Ring til Frederik på tlf. 3045 0434 eller skriv til ham på frederik@elm.dk og aftal en samtale.

Kursus: Værdifuld hverdag

”Værdifuld Hverdag” er et kursus for helt almindelige forældre, som har et ønske om at leve og opdrage ud fra egne værdier og forholde sig mindre til, hvad meningsdannere, politikere, andre forældre og google siger. Kurset er baseret på gratis video-oplæg og er faciliteret via video og er derfor nemt at gennemføre sammen med en gruppe af forældre eller med din partner. Se mere om ”Værdifuld Hverdag” på www.vaerdifuldhverdag.dk.

Foredrag

Vi har allieret os med et korps af dygtige undervisere, som tilbyder foredrag til forældrearrangementer i fx skoler og kirker. Underviserne i projektet er selvstændige undervisere, der byder ind med deres eget perspektiv og faglighed.

Pris: 6000 kr. + transport
Foredragene bookes ved at skrive til hanne@kpi.dk eller ringe på 20 20 41 34.
Se folder om foredragene her – og læs mere om de enkelte foredrag herunder:

De fleste børn stiller store spørgsmål. Men vi voksne er ikke altid klar til at svare – og har måske ikke svar på rede hånd. Hvordan griber vi chancen for åndelig og eksistentiel undren sammen med børnene? Hvornår er det godt at svare – og er der tidspunkter, hvor det er bedre at tie? Dette foredrag er en håndsrækning til alle forældre, som ønsker at tale med deres børn om det store i livet: mening, tro, død, håb, bekymring, glæde og alt det andet.

Oline Bøndergaard Kobbersmed, Fredericia
Teolog, undervisningslektor på Menighedsfakultetet og kirke-kulturmedarbejder i Skt. Michaelis Kirke i Fredericia

Børn og unge vokser af sig selv. Men vi ved også, at god og nærende kost er godt for kroppen. På samme måde er de gode fortællinger godt for børn og unges liv i verden. De bedste fortællinger kan give sprog og billeder, som holder livet igennem. Det kan være nye og gamle klassikere, Bibelfortællinger eller familiehistorien. Hvad kendetegner de bedste fortællinger? Og hvordan overleverer vi dem bedst til vores børn og unge?

Oline Bøndergaard Kobbersmed, Fredericia
Teolog, undervisningslektor på Menighedsfakultetet og kirke-kulturmedarbejder i Skt. Michaelis Kirke i Fredericia

Det kan føles som en særdeles udfordrende og risikabel affære at tage ansvar i sine børns seksuelle identitet. Derfor gives der her teoretisk viden og konkrete værktøjer til at begynde samtalen i familien med børnene – ikke mindst teenageren. Lær hvordan vi skaber et værdifuldt fundament for vores teenagere, når de bliver præsenteret for en verden fyldt med sex, porno og flydende køn og få konkret viden, som kan hjælpe dig til at støtte dine børn bedst muligt før og særligt efter pubertetens indtræden.

Sara Palmqvist Gaarn-Larsen, København
Selvstændig foredragsholder, forfatter og psykoterapeut på www.letstalkaboutsex.dk Medstifter af Center for Krop, Køn og Seksualitet (KROKOS)

Dette foredrag peger på vigtigheden af sunde forbilleder og har til formål at sætte forældre fri til at se, hvordan man i sin ufuldkommenhed kan være et forbillede og finde mod til at stille sit liv og sine erfaringer til rådighed for andre – ikke mindst sine egne og andres børn. Vi forsøger at blive bevidste om, hvordan både Janteloven og perfekthedskulturen udfordrer det sunde forbillede, og gennem bibelnære og livsnære eksempler vises der vej til et opgør med den modløshed, som næres af en idealkultur, hvor kun det perfekte – men reelt uopnåelige – er godt nok.

Peter Kofoed Herbst, Randers
Teolog, præst i Kronjyllands Frimenighed, foredragsholder og forfatter til bogen ”Forbilledlig uperfekt”.

Det er et vilkår for forældre i dag at skulle opdrage i en digital verden. Det kan være forbundet med mange dilemmaer og udfordringer at skabe en god balance i det digitale familieliv. På oplægget får du indsigt i børn og unges digitale liv – og i din rolle som digital forælder. Oplægget vil være en kombination af vidensinput, samtale og praktiske øvelser.

Merete Dalsgaard, Aarhus
Fagkonsulent og projektleder i Center for Digital Pædagogik. Uddannet lærer, kandidat i generel pædagogik og gæsteforsker i eksistentiel dannelse ved Syddansk Universitet

Der er høje krav til forældre i dag – både fra omverdenen og fra forældre selv, som kan sætte forældreskab og familieliv under pres. I en travl hverdag kan det være vanskeligt at få prioriteret tid til det vigtigste. På oplægget får du indsigt i, hvorfor mange forældre i dag kan opleve sig utilstrækkelige og usikre, når der skal prioriteres og sættes rammer for familiens liv og hverdag. Gennem praktiske øvelser får du hjælp til at blive bevidst om dine værdier og til, hvordan du kan bruge dine værdier til at sætte rammer for det familieliv du længes efter.

Merete Dalsgaard, Aarhus
Fagkonsulent og projektleder i Center for Digital Pædagogik. Uddannet lærer, kandidat i generel pædagogik og gæsteforsker i eksistentiel dannelse ved Syddansk Universitet

Teenagere har ry for at presse en familie og sætte sindene i kog. Få hjælp til at forstå hvilken udvikling jeres barn er midt i, og få hjælp til, selv om I som forældre er forskellige, at samarbejde om jeres forældreskab midt i en hektisk periode, hvor følelsen af afmagt ofte kommer på besøg.

Ulrik Fogh Buch, Hillerød
Højskolelærer, familie- og psykoterapeut, supervisor, læreruddannet, Master in Fine arts of Music

Ingen mennesker kan lide konflikter og da slet ikke i familien. Ikke desto mindre lykkes mennesker ikke med at komme uden om spændinger og konflikter i en familie. Foredraget er ikke et foredrag med konflikttrapper, og hvor galt det kan gå. I får derimod en fyldt værktøjskasse, som I sammen kan bruge, så konflikterne ikke skaber afstand. I får hjælp til at holde sammen på alt det gode, I har sammen, samtidig med at I lærer at håndtere de konflikter, der i jeres familie.

Ulrik Fogh Buch, Hillerød
Højskolelærer, familie- og psykoterapeut, supervisor, læreruddannet, Master in Fine arts of Music

I en tid med stigende fokus på børns mistrivsel og forebyggelse af problemer kan forældre opleve øget pres og usikkerhed i deres rolle. Dette oplæg tilbyder nye perspektiver på børns udvikling og trivsel, der flytter opmærksomheden fra det enkelte barn og forældrene til de relationer og fællesskaber, barnet er en del af. Oplægget inviterer til dialog om, hvordan forældre i samarbejde kan understøtte børns udvikling og trivsel ved at sætte fokus på børns sociale fællesskaber.

Christina Holm Poulsen, Vejle
Ph.d. i psykologi, forfatter og selvstændig forsker og foredragsholder

Mange forældre oplever sig i dag presset i forældrerollen af en række forventninger og omstændigheder. Hvor kommer disse forventninger fra? Hvad gør de ved os? Hvad gør vi ved dem? Og har det kristne budskab og menneskesyn mon noget relevant og frimodighedsskabende at sige til pressede forældre i dag?

Mathias Jefsen-Hansen, Skjern
Teolog og præst i LM-kirken i Skjern

Livet som forældre er fyldt med krav og forventninger fra omverdenen og fra en selv. Hvordan finder vi ro i, at vi er gode nok forældre, når vi gør det så godt, som vi kan? Vi skal høre og tale om det nye børnesyn, tid til børn, curling- og helikopter forældre og se på værdier i familielivet.

Lise Berggren Smidt, København
Familiekonsulent i Luthersk Mission og forfatter til bogen ”De gode (nok) forældre”

Vi ser på, hvordan vi hjælper vores børn (og os selv) til at få et sundt forhold til skærm og sociale medier. Vi skal se på, hvad forskningen siger om vores skærmforbrug, og hvilke områder vi skal passe særlig godt på. Vi taler om skærmstrategier i familien, så vores børn og vi selv bliver hjulpet til at leve et sundt liv i en verden, hvor skærme og sociale medier er kommet for at blive.

Lise Berggren Smidt, København
Familiekonsulent i Luthersk Mission og forfatter til bogen ”De gode (nok) forældre”

Alkohol fylder meget i en dansk ungdomskultur, og vi kan blive bange for, at vi udelukker vores børn fra fællesskaber eller skubber dem væk fra os, hvis vi sætter rammer for dem omkring alkohol. Hvordan kan vi hjælpe vores børn, os selv og fællesskabet med at navigere i en kultur, hvor alkohol ses som en selvfølgelig komponent i ungdomslivet? Og hvordan finder vi frimodighed i vores rolle som forældre til unge i en alkoholkultur?

Hanne Terp Legarth, Herning
Cand.mag i litteraturhistorie og engelsk. Institutleder i Kristent Pædagogisk Institut

At være forældre til teenagere åbner op for en ny følelse af magtesløshed. Vi troede, vi vidste, hvordan vi skulle være forældre, men nu forandrer relationerne sig til vores børn, og vi oplever at stå på bar bund – næsten som da vi var nye i forældreskabet. Hvordan kan vi være vedkommende voksne i en ny fase af livet? Hvordan finde en balance mellem påvirkning og frihed og tage ansvar for samtale og relation med vores teenagere?

Hanne Terp Legarth, Herning
Cand.mag i litteraturhistorie og engelsk. Institutleder i Kristent Pædagogisk Institut

Det er en del af forældreopgaven at påvirke vores børn og vise dem det, vi selv finder godt og vigtigt. Samtidig kan vi blive bange for, om vi kommer til at indoktrinere dem eller påvirke for meget. Vi skal se på, hvordan vi kan være i påvirkningsopgaven med frimodighed og balancere, så vi både giver plads til vores barns egne reaktioner og personlighed og samtidig udfylder den plads som voksne og vejledere, der er vores.

Hanne Terp Legarth, Herning
Cand.mag i litteraturhistorie og engelsk. Institutleder i Kristent Pædagogisk Institut

Hvordan taler vi med børn og unge om køn og seksualitet i skole og hjem? Og hvordan agerer vi i mødet med flydende kønsidentitet og homoseksualitet?  Nogle forældre oplever det svært at tage snakken med deres børn. Ambitionen er, at foredraget skal give inspiration og mod til at bryde tavsheden, så børns viden ikke ensidigt kommer fra medier. Som kristne hjem, skoler og kirker har vi et vigtigt og relevant input. Også til køn og sex.

Kristian Andersen, Tarm
Familiekonsulent i Luthersk Mission og sexolog

Neutralitet findes ikke i relationer. Forældre påvirker børn. Spørgsmålet er: “Hvilke værdier ønsker vi at give vores børn med i livet?” – og hvordan stemmer det ønske overens med vores liv og adfærd? Foredraget vil fokusere på både almenmenneskelige og åndelige værdier. Gennem oplæg, parvise øvelser og refleksion er der mulighed for at blive mere bevidst om egne værdier og om hvad der er vigtigst for dig som forælder at give dine børn med i livet.

Kristian Andersen, Tarm
Familiekonsulent i Luthersk Mission og sexolog

Øvrige ressourcer

I vores ressourcebank kan du finde flere ressourcer til forældre. Her er et par eksempler:

Projekt

Projektet ønsker at hjælpe forældre til at støtte og inspirere deres børn (0-18 år) til at leve i et pluralistisk/sekulært samfund i dynamikken mellem forankring … Læs mere

Artikel

Forfatter: Mathias Jefsen-Hansen – Cand. theol og frimenighedspræst

Artiklen forklarer begrebet forældredeterminisme og afdækker de udfordringer, forældre står over for i samtiden med et særligt fokus på, hvad evangeliet kan betyde for overbelastede forældre.